azaroa 14, 2023

UNION CERRAJERAREN SUKALDEA - COCINA DE UNION CERRAJERA


 Argazkiek 1948ra garamatzate. Union Cerrajeraren sukaldearen bi ikuspegi dakarzkigute, aurki jantokira eramango zen janariaren prestaketa lanetan. Bi emakume sukaldari ageri dira - norbaitek jakingo balu nortzuk diren, eskertuko nuke informazioa- eta sutan lapiko txiki batzuk ipini dituzte, berotzen.

Union Cerrajeraren jantokia zabalik zegoen enplegatuentzat eta horien seme-alabentzat ere, gazteek Arrasatera beste herriren batetik etorri behar bazuten ikastera. Eta bi zerbitzu mota ematen zituen sukaldeak: eguneko menua edo nork bere etxetik eramaten zuen lapikoaren berotzea.

Joan den mendeko berrogeiko hamarkadan, herritar guztientzako elikagai-horniduraren arazo larria zela eta, Unión Cerrajerak finkak alokatu zituen Araban, patata landatzeko eta herriko bizilagunei zerbitzatzeko. Emaitza ona ikusita, produktu-sorta zabaldu zen: arroza, azukre-erremolatxa, etab.

ARGAZKIAK ETA KOMENTARIOAK: JOSEMARI VELEZ DE MENDIZABAL

Las fotografías nos llevan hasta 1948. Nos ofrecen dos vistas de la cocina de la Unión Cerrajera, con dos mujeres preparando  la comida que de allí pasaría al comedor. Si alguien supiera quiénes son las cocineras agradecería la información. Al fuego se han colocado a calentar unas pequeñas ollas.

El comedor de la Unión Cerrajera estaba abierto a los empleados y a sus hijas e hijos, si estos acudían a Mondragón a estudiar desde otra localidad. La cocina ofrecía dos tipos de servicios: el menú del día o el calentamiento del puchero que el usuario del comedor podía llevar de casa. 

En los años cuarenta del siglo pasado, debido al grave problema de suministros de alimentos para la población en general, Unión Cerrajera alquiló fincas en tierras alavesas para plantar patata y suministrarlas al vecindario de la villa. Viendo el buen resultado habido, se amplió la gama de productos a arroz, remolacha azucarera etc. 




iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina